ILTACON 2023 door de ogen van een 'first timer'

 

 

 

ILTACON in het kort

In Disneyworld Orlando vond dit jaar van 20 - 24 augustus de 43ste editie plaats van ILTACON, het grootste legaltech congres ter wereld, georganiseerd door ILTA, the International Legal Tech Association. Met iets meer dan 3400 deelnemers (waarvan ongeveer de helft lid was van ILTA), parallelsessies over verschillende hotels verspreid voor verschillende doelgroepen en twee enorme hallen met stands van leveranciers voor software oplossingen voor de juridische markt (> 400.000 square feet) is het eerste dat je kan zeggen over ILTACON: groot! Hier was iedereen dus al die tijd.

ILTACON in de verenigde staten is de ‘moederconventie’ van lokale initiatieven zoals ILTACON Londen in november a.s. Het publiek is dus ook grotendeels afkomstig uit de verenigde staten. Maar er komen wel degelijk ook mensen van buiten Amerika. Doordat zij een label aan hun badge kunnen plakken waarop dat staat aangegeven – en doordat er speciale sessies zijn waar de ‘Internationals’ kunnen samen komen – heb je de overige bekenden uit Europa toch gauw gevonden. Die labels zijn echt een slimme gimmick overigens: er waren diverse labels vrij verkrijgbaar die je naar eigen voorkeur onder je badge kan plakken. Daardoor waren first timers (zoals Eva) direct te herkennen voor anderen, net als Internationals, sprekers, trainers, etc. Dat bood een goede "conversation starter". Naast de labels had elke badje een elektronische zender die je kon activeren als je met een andere deelnemer wilde linken. Zodra de beiden 'clicks' groen werden verscheen de andere persoon als contact in je ILTACON app, waar ook het programma etc. in stond. Alles om het netwerken te stimuleren.

Hoe ziet een week op ILTACON eruit?

ILTACON biedt een programma aan vanaf zondagmiddag tot en met donderdagavond. Genoeg te doen dus. Zondagavond werd officieel afgetrapt met de opening reception en donderdagavond werd er gezamenlijk afgesloten met een closing party. Op maandagochtend begonnen de inhoudelijke sessies, elke dag vooraf gegaan door een Key Note sessie in de Yacht and Beachclub. Door deze inhoudelijke sterke sessies (en misschien ook een beetje doordat het de enige plek was waar je ontbijt kon krijgen 😉) was eigenlijk iedereen altijd meteen paraat. Gedurende de dag kon je je verplaatsen tussen de verschillende locaties door middel van golfkarretjes die als een shuttletaxi heen en weer reden. Goed geregeld, want hoewel de afstand prima lopend te overbruggen was, gaven wij door de temperatuur in combinatie met de hoge luchtvochtigheid, vaak de voorkeur aan het golfkarretje. Alles beter dan met zweetplekken ergens binnen moeten komen tenslotte. De sessies gedurende de week waren onder te verdelen in meer technische sessies, sessies gericht op trends en ontwikkelingen in de markt en sessies rondom (change)management van advocatenkantoren. Voor ieder wat wils dus. Kritiek die we hoorden vanuit bezoekers was dat in het programma – beschikbaar via een app – niet meteen duidelijk was welke sessie voor welk publiek bedoeld was, wat soms tot teleurstellingen leidde (teveel op hoofdlijnen of juist veel te technisch).

Op maandag werd om 19 uur officieel de Exhibition hall geopend waarbij alle leveranciers zich van hun creatiefste kant konden laten zien. Deze opening heeft altijd een thema en er is een heuse competitie gaande tussen de leveranciers om zo creatief mogelijk met dat thema aan de haal te gaan die avond. Dit keer was het thema Tailgate party, een typisch Amerikaans verschijnsel van feestjes op parkings bij sportwedstrijden voorafgaand aan een wedstrijd. Vanuit de kofferbak komen BBQ en drank tevoorschijn waarna de voorpret voor de wedstrijd kan beginnen. Veel mensen schijnen de wedstrijd zelf uiteindelijk niet eens te bezoeken. De hele beursvloer was dus in sportthema dit jaar, wat tot goede outfits leidde en tot een duidelijke trends in de gadgets (lees: American football ballen). De beursvloer was over twee grote hallen verspreid die met elkaar in verbinding stonden door een tussenstuk. Als je goede gesprekken wil aangaan met leveranciers dan heb je ook wel meerdere dagen nodig. Een aantal leveranciers beschikten daarnaast nog over een spreekkamer elders in het hotel waar ze privé demo’s konden geven bijvoorbeeld. Of losse kennissessies voor gebruikers konden houden.

Op de beursvloer was ook een podium ingericht waar de startups mochten pitchen. In een strak schema kwamen alle startups die gescreend waren door een commissie van ILTA, aan bod. Deze startups hadden ook allemaal een eigen stand in dat deel van de hal. Onze zuiderburen van Henchmann waren daar ook te vinden en hadden goede aanloop. Wij verwachten dus een snelle uitbreiding van die software naar ‘oversees’. Elke middag werd er nog een muzikaal humoristisch programma aangeboden op het tussenstuk tussen beide hallen, waardoor ook einde middag de beursvloeren nog goed gevuld waren. De leveranciers die wij gesproken hebben waren dan ook allemaal heel tevreden over de opkomst en de doelgroep van de bezoekers. Serieuze bezoekers die niet zelden tot serieuze leads leidden. In het programma werden drie avonden gevuld door ILTACON. Op dinsdag en woensdag kregen de leveranciers de gelegenheid hun partners, klanten en prospects uit te nodigen voor kleine of grote bijeenkomsten. De iManage party schijnt daarbij inmiddels een begrip te zijn.

Tech Survey
Startups
Zaaltje
Badge

Wat voor sessies hebben wij bezocht?

Maandag startte de dag met een key note door Sara Ross, voorafgegaan door een muzikale inleiding door Legal bytes, de gelegenheidsband die al 15 jaar op ILTACON staat en liedjes heeft over stille liefdes op de helpdesk en de uitdagingen bij het updaten, etc.
De zeer levendige sessie van Sara Ross ging over ‘activiting your aliveness factor’. Wat je kan doen om je leven zo in te richten dat je je niet zozeer ‘less tired’ voelt maar ‘more alive’. Een zeer inspirerend verhaal.
Daarna begonnen de meer legal tech sessies. Wij woonden sessies bij over ‘tools for successful project management’ en de inzet van Teams. Conclusie van die sessie was: de opmars van Teams is niet meer te stoppen (in de VS is Zoom nog heel populair maar Teams gaat die strijd winnen) maar laten we het dan ook gaan gebruiken over de volle breedte, iets dat duidelijk nu nog niet gebeurt. Relevant daarbij is dan wel welke governance policies je daarbij opstelt (wie mag een kanaal starten, hoe lang bewaren we de data en waar staat het überhaupt). Een tip die wij mee naar huis nemen was dat wanneer je een Teams meeting aanmaakt in de kalender van Teams zelf je veel meer functionaliteit hebt dan wanneer je dat vanuit Outlook doet. We sloten de dag af op de beursvloer met een verkenningsronde langs de leverancier tijdens de tailgate party.

De key note van dinsdag had een heel ander karakter dan die van de dag ervoor: een zeer vermakelijke show door de “mentalist” Ken Salaz. Vervolgens woonden we de presentatie bij van het ILTACON tech survey 2023. De executive summary wordt daarvan binnenkort gepresenteerd. Het volledig verslag is vanaf september voor alle leden/deelnemers aan de survey beschikbaar. Foto’s maken was niet toegestaan omdat de informatie onder embargo werd verstrekt. Meer dan 500 kantoren hebben de survey ingevuld waarbij ze verdeeld waren in 5 silo’s voor wat betreft hun omvang: > 50, 50 – 149, 150 – 349, 350 – 699 en > 700. Thema’s die aan de orde kwamen waren emerging technologies, AI (uiteraard) en cloud adoption inclusief hosted voip (cloud bellen, waarbij Microsoft Teams er wederom met de winst vandoor lijkt te gaan). De overstap naar volledig cloud based werken is ook in Amerika in volle gang: 67 % van de respondenten had inmiddels een DMS in de cloud en 27 was ermee bezig om die stap te maken. En de ontwikkelingen rondom Generative AI leiden ook in Amerika tot discussies over hoe de trend te omarmen, met behoud van goede governance regels. Bijzonder genoeg werd daarbij regelmatig verwezen naar Europa. Daar zal de regulering vandaan moeten komen. Waar bij de vorige survey Metaverse nog een thema was, kwam dat nu helemaal niet naar voren, wat maar laat zien dat ook surveys zeer trendgevoelig zijn.

In de middag hebben we een aantal start up presentaties bijgewoond, onder meer van Briefcatch, Capacity en Dashboard legal. Duidelijk wordt dat Legal project management nog steeds een groeiend domein is. We sloten de dag af met een sessie over de inzet van – en het belang van experimenteren met – Large language models en AI. Door de software goed te trainen en de juristen te trainen op het stellen van goede prompts kan hallucineren tot een minimum beperkt worden. En zoals één van de partners van een groter kantoor terecht opmerkte: junior juristen hallucineren ook; het is aan ons om dat te begeleiden en te corrigeren. Men herkende de discussies van een aantal jaren terug over werken in de cloud en alles rondom security. Vaak door angst gedreven worden de uitersten gebruikt om ‘nee’ te kunnen zeggen, maar deze trend hou je niet tegen. Uiteraard zit het nu op de top van de hype cycle van Gardner, maar het is een kwestie van tijd tot Generative AI op een verantwoorde manier ingezet kan worden.

Met niks op het programma voor die avond doken deze verslaggevers toen snel het zwembad in.

De woensdag begon met een key note door Dr. Rob Archer over onder andere het verschil tussen ‘goede stress’ en ‘slechte stress’. Van de vele sessies van die dag pikten wij de sessie eruit over ‘overcoming the road blocks for document automation’, een sessie met toepassingen van ESG, over Case management in litigation (met inzet van e-discovery tools), over “the fundamentals of AI” en een interessante bijeenkomst door Intapp over change management op advocatenkantoren. Op de beursvloer ontstond ondertussen een lange rij bij de stand van iManage voor het ophalen van de toegangsbandjes voor het feest van die avond.

Donderdag was closing day. De bezoekers aan de diverse partys hadden het zwaar maar de key note sessie voor die ochtend was een belangrijke, met name voor wie wil weten waar de grote kantoren in de wereld mee bezig zijn. Gedurende de hele week hadden er sessies plaatsgevonden waarbij G100 en G200 kantoren met elkaar in gesprek gingen over diverse thema’s en de uitkomsten uit die sessies werden in deze wrap up sessie met de rest van de bezoekers gedeeld.

Onderwerpen die die week aan de orde waren gekomen zijn:

  • State of the market for legal. Behoefte aan surveys want CIO’s hebben vaak te weinig informatie over de rest van de markt.
  • Generative AI. Thomson Reuters investeert op het moment 100 mln per jaar in AI.
  • Change management with lawyers (“rain makers are your secret weapon”).
  • Information governance (without an IG team)
  • Security
  • Cloud adoption
  • Virtual meeting platforms

Conclusie

Gebeuren er in de rest van de wereld hele andere dingen dan bij ons? Nee.

Is het desalniettemin de moeite waard om ILTACON te bezoeken? Zeker!

Vooral voor de grote kantoren in Nederland is het goed te zien wat hier gebeurt. We spraken ook Nederlandse kantoren die hier waren en die zelf aangaven dat de Europese ILTACON het echt aflegt tegen dit evenement wat hen betreft.
Voor ons gaat het natuurlijk ook om de relaties, om te zien waar Nederland en de rest van de wereld misschien verschillen maar vooral ook om te zien welke startups er op de deur van ILTA kloppen. Want voor een aantal van die startups van nu geldt dat zij de grote spelers van de toekomst zullen zijn. Kijk maar naar de verkoop van Casetext aan Thomson Reuters.

Wij blijven het volgen en zijn hopelijk in augustus 2024 weer van de partij. Dan in Nashville, Tennessee.